Onze Geraardsbergse mattentaart
Hoe worden onze mattentaarten gemaakt?
Ophalen van de matten
Dagelijks worden de “matten" opgehaald bij de boer in Grimminge.
Deze “echte Geraardsbergse matten worden vervaardigd volgens een traditie van vader op zoon.
De koeien grazen gras op Geraardsbergse weiden en geven melk met de juiste bestandsdelen voor de perfecte mattentaart.
Vermalen en uitrollen
De matten worden bij ons vermalen in een grote “vijsel” , de bladerdeeg vellen worden uitgerold op de vormen en moeten vervolgens "rusten".
Na zachtjes met de hand inkloppen laten we deze nogmaals "rusten", waarna deze voor de laatste keer ingeklopt worden.
Opvullen en bedekken
De ingeklopte vormpjes worden met de mattenbrij (gemaakt met eieren en suiker) opgevuld. Daarna wordt er opnieuw een vel bladerdeeg geplaatst op de gevulde vormen, wat enige tijd moet "rusten".
Afwerking
Vervolgens worden de vormpjes met de hand ingeduwd, wordt het overtollige deeg er afgehaald, en worden de vormpjes afgeborsteld met eigeel.
Als laatste knippen we de mattentaartjes in en zijn ze klaar om gebakken te worden.
Smakelijk!